SUPPORT YAYEME : SAMEN ZIJN WE STERK

 

 (werkbezoek januari - februari 2017)

Het project MOESTUIN EN LATRINES VOOR YAYÈME is klaar!!!!

Odile is vaak in de moestuin te vinden. Ze plant bosuitjes, geeft ze water, enz.

In nog geen 8 maanden tijd heeft Cheikh Diaw, directeur van SAPOP Fimela, een verwaarloosd terrein veranderd in een echte moestuin. Het oorspronkelijke plan ging uit van meer dan 100 volkstuintjes en een deel voor de teelt van één gewas, waarvan de opbrengst bedoeld was om de tuin in stand te houden.Wat we nu zien is een terrein met vier grote stukken (in totaal 2000 vierkante meter) met een irrigatiesysteem, dat dripsysteem heet. Druppel voor druppel kan elk stuk beurtelings van water worden voorzien. Wanneer dat niet genoeg is, kan men water toevoegen met behulp van gieters. Daartoe zijn er op het terrein vier bassins gebouwd, waaruit water gehaald kan worden.

 

Op bovenstaande foto zijn twee van de vier waterbassins te zien. Er worden bosuitjes geplant. Ook is er sla gezaaid, die binnen enkele weken oogstklaar zal zijn. Er groeit oseille, waarvan men de blaadjes oogst om een soort spinazie te maken. In de regentijd mogen de plantjes doorgroeien en komen er bloemen aan. Van die bloemen wordt bissap (een soort limonade) gemaakt.

Stichting SEEDS FOR FOOD heeft een zadenpakket van 6 kg beschikbaar gesteld. We hebben dat tijdens ons werkbezoek meegenomen en we hebben zelf watermeloenen gezaaid. De watermeloenen zullen worden verkocht en de opbrengst zal worden gebruikt om de moestuin in stand te houden. Een deel van de oogst zal bewaard worden om opnieuw zaaigoed te hebben.

 

In het oorspronkelijke plan waren ronde volkstuintjes gepland. Dat blijkt toch niet zo praktisch te zijn. De groenten groeien het best naast de druppelleidingen. Men gaat nu het deel met het irrigatiesysteem in kleine vakken verdelen. Elk vak zal toegewezen worden aan twee personen. Een derde deel van de oogst mag voor eigen consumptie gebruikt worden, een klein deel zal nieuw zaaigoed opleveren en de rest wordt verkocht. De opbrengst daarvan zal de tuin in stand moeten houden.

 

Na februari 2017 is een tweede watertoren gebouwd. Het eerste oogstjaar zal gezien worden als experiment: welke groenten groeien het best? Er zijn in 2017 twee voorlichtingsbijeenkomsten geweest en de vrouwen hebben samen gekookt en geproefd. Er is uitgelegd waarom groenten zo belangrijk zijn voor de gezondheid.

De oogst was het eerste jaar welliswaar niet slecht, maar de opbrengsten zijn nog niet voldoende om het salaris van de tuinman/bewaker te betalen. Er is nog steun uit Nederland nodig.

 

Ook is het idee geopperd om een kippenfarm met 200 legkippen en 200 slachtkippen te bouwen. De eieren en kippen leveren veel geld op: voldoende om de tuin in stand te houden en de salarissen van de tuinman/bewaker en een kippenverzorger te betalen.

We noemen het nieuwe project YAYÈME: BIOLOGISCHE MOESTUIN 2.0

Waarschijnlijk gaat de bouw van de kippenfarm in december al van start!