SUPPORT YAYEME : SAMEN ZIJN WE STERK

Welkom op de website van
Stichting
"Support Yayème":
Jean, Mia, Annet

Rabobank: NL51RABO 0106 0582 58

Kamer van Koophandel nr 17225256


Door de Belastingdienst aangewezen als ANBI instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling): ja

RSIN nummer: 819399498


Mia en Jean Claessens
Grasklokje 1 5831 PG Boxmeer
tel 0485-572458

Annette Sierink, Oude Kerkstraat 11a, 5854 AB Bergen (L)

info@supportyayeme.nl                                     

 

traduire a francais.

Deze palmboom hebben we ter nagedachtenis aan ons overleden bestuurslid Louis Laheij geplant

Wij hebben contacten met de inwoners van het Sénégalese dorpje Yayème. Wij zijn een paar keer op familiebezoek geweest en zo in contact gekomen met de plaatselijke scholen, een van de vrouwengroepen, de mangotelers, het microkredietbankje en de Conseil Rural (een soort gemeentebestuur). Wij zijn al vanaf 1987 actief in Fimela en vanaf 1990 in Yayème en wij hebben in 1997 het vriendengroepje "Support Yayème" samengesteld en in 2008 een stichting opgericht. De stichting heeft al verschillende projecten gefinancierd om de bewoners van Yayème te helpen. De projecten zijn vaak goedgekeurd door NCDO, Wilde Ganzen of Aqua4All en deze organisaties hebben de opbrengsten verdubbeld.
Stichting SUPPORT YAYÈME werkt samen met Comité Support Yayeme (drie inwoners van Yayème). Op 31-12-2013 was de oprichtingsvergadering van de Association Support Yayème, die rond maart 2014 officieel geregistreerd zal zijn. Het 'oude' Comité is in deze association opgenomen en zal als een soort Raad van Advies functioneren. De hele groep is erg enthousiast en straalt veel 'engagement' uit. Het bestuur bestaat uit:

Aliou Sarr, président

Khady Diam, vice-président (overleden op 3 april 2018)

Pascal Diome, sécretair général

Pierre Basse, sécretair général adjoint

Niokhor Sonko, trésorier

Diaga Diome, trésorier adjoint

Serigne Fallou Diouf, président commission d'organisation

Aminata Basse, président commission social

Ababacar Sarr, 1e commissaire au compte

Marie Sarr, 2e commissaire au compte

Hoe werkt de Stichting Support Yayème?
Regelmatig worden er acties gehouden voor goede doelen.  Wij benaderen onze vrienden, familieleden, collega's,  basisscholen, enz. enz. Wij verkopen soms wenskaarten, zelfgemaakte jam, groenten en fruit uit eigen tuin (afhankelijk van voorraad en/of seizoen).
Wij geven informatie en vragen financiële ondersteuning en / of subsidies aan. Stichting Support Yayème houdt de website bij en wij sturen alle bij ons bekende donateurs regelmatig een verslag, vergezeld van eventuele foto's. Ook kunnen wij op verzoek videobeelden laten zien, omdat wij regelmatig (op eigen kosten) ter plekke onze projecten bekijken en op video/dvd vastleggen.

De stichting Support Yayème heeft niet de illusie om de wereld te verbeteren, maar kan wel met jullie hulp, de mensen in Yayème een stapje verder helpen

Wil je onze acties steunen? Dat kan financieel, maar ook bv. met drukwerk. Wij kunnen  allerlei soorten fruit gebruiken om jam te maken voor de verkoop. Bel ons, kom even langs of stuur een email:  info@supportyayeme.nl

Rekeningnummer NL51RABO 0106 0582 58
ten name van Stichting Support Yayème.

Op dit moment hebben we net twee projecten afgerond:

1. Een sanitatieproject in samenwerking met de plaatselijke overheid (Conseil Rural). Eind 2013 waren reeds 20 latrines klaar en hebben alle schoolkinderen een stuk desinfecterende zeep ontvangen met uitleg in 2 talen (Wolof en Frans) over het belang van hygiëne.  De bouw van de laatste 14 latrines is opgenomen in het project Moestuin en toiletten voor Yayème.

2. Het Grote Vitamine en Yayème Eet Gezond Plan, ook wel: Moestuin en toiletten voor Yayème.  Met dit plan beogen wij de bevolking gevarieerder te laten eten en in het begin vitamines als extra toevoeging aan het voedsel te verstrekken. Er hebben zich al 130 inwoners opgegeven om een volkstuintje te beginnen. Elk volkstuintje zal voldoende gevarieerde groente voor 8 personen opleveren. De bewoners zullen hierbij begeleid worden en er zullen ook kookdemonstraties gehouden worden. De helft van de groentetuin zal gebruikt worden voor een monocultuur (bijvoorbeeld watermeloenen), waarvan de opbrengst van de verkoop gebruikt zal worden om alle kosten zelf te dragen. Een voorbeeld voor andere dorpen!!


Nu zijn we druk bezig met het uitvoeren van twee nieuwe projecten en het generen van de benodigde gelden. De nieuwste projecten heten "Help de school vooruit!" en "Yayème: biologische moestuin 2.0". Er is ook een aanvraag binnen voor 33 nieuwe toiletgebouwen. We weten nu nog niet of we die laatste wens kunnen honoreren. We kregen de kans om een project met 100% financiering in te dienen. Stel je voor dat de Wilde Ganzen en de Nacht van de Fooi ons project uitkiezen, dan kunnen we toch 20 van de 33 aangevraagde toiletten laten bouwen. Onze aandachtstrekker:

HIER KRIJG JE VOOR WILDPLASSEN EEN BOETE, IN ONTWIKKELINGSLANDEN HEEFT MEN VAAK GEEN ANDERE KEUS!

Helaas is ons project niet uitgekozen, jammer!